top of page

Wat vooraf ging...

Brugse scholieren en families werden in het verleden op hun wenken bediend met de filmselectie van Lessen in het donker (filmeducatie), JEF festival en MOOOV. Na een fusie van die eerste twee en de keuze voor Antwerpen als centrale uitvalsbasis, vond Stad Brugge het een prioriteit om het aanbod én lokale netwerk rond jeugdfilm actief te houden. Zo ontstond in samenwerking met De Republiek het platform Jeugdfilm in Brugge. Een daadkrachtig antwoord van de stad op een cultuurlandschap in verandering en een sterk signaal dat lokale vernetwerking van groot belang is.

Connecting the dots

JIB vertegenwoordigt het filmaanbod van JEF, MOOOV en Cinema Lumière richting onderwijs, families en verenigingen. Drie belangrijke doelgroepen die elk een specifieke benadering vragen. Via 1 op 1 gesprekken, inspiratiesessies en ontmoeting ontstaat samenwerking en maatwerk afgestemd op de doelgroep.

Gesprek stimuleren

Een goede film is een empathiemachine, het maakt veel los bij de kijker. Een film kan ook empowerend werken. Zeker bij kinderen. 
De jeugdfilms die MOOOV en JEF presenteren zijn bovendien heel divers. Ze bieden kinderen een kleurrijke, meerstemmige en genuanceerde blik op de wereld rondom hen. Vanuit een sterk verhaal en de emoties ontstaan vaak boeiende gesprekken. Film is dus het ideale vertrekpunt voor een leerkracht of ouder om onderwerpen bespreekbaar te maken. JIB wil via film wil debat stimuleren rond maatschappelijke thema’s die leven in onze stad.

DSC_3239_edited.jpg

Coördinatie

Tine Van Dycke is de projectcoördinator van Jeugdfilm in Brugge. Tine stond in 2000 mee aan de wieg van Lessen in het donker, een organisatie die ijverde voor film in de klas. Wat klein begon in Brugge waaierde al snel uit over heel Vlaanderen. Met Jeugdfilm in Brugge plooit Tine terug naar de basis: naar de kracht van film én naar Brugge. Ze bouwt een netwerk uit met MOOOV, JEF en Lumière als centrale partners en brengt mensen met elkaar in contact, bij een film of gewoon bij een kopje koffie en een goeie babbel.

Jeugdfilm-in-Brugge-Maakt-stad-met.png

Jeugdfilm in Brugge wordt ondersteund door De Republiek

bottom of page